Skip to main content

Opstellen ouderschapsplannen

Sinds 2009 zijn ouders die uit elkaar gaan wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen ten aanzien van hun minderjarige kind(eren). In een ouderschapsplan staan afspraken over de verzorging en opvoeding van uw kind(eren). U moet daarbij denken aan afspraken omtrent het gezag, het hoofdverblijf, de zorg- en contactregeling (omgangsregeling), de wijze van communiceren en de verdeling van de kosten van kinderen. Ook wordt in het ouderschapsplan opgenomen dat de afspraken periodiek worden geëvalueerd. Het kan namelijk zijn dat na verloop van tijd omstandigheden wijzigen, waardoor het ouderschapsplan aangepast zou moeten worden.

In overleg met u en de andere partij, die eventueel wordt bijgestaan door een advocaat, probeer ik te komen tot een ouderschapsplan, waarin de belangen van uw kind(eren) voorop staan en waarin beide partijen zich kunnen vinden. Zodra het ouderschapsplan door beide ouders is ondertekend, is het bindend voor partijen. Partijen moeten de gemaakte afspraken nakomen. Het is mogelijk om het ouderschapsplan te laten bekrachtigen door de rechtbank. Het indienen van een verzoek tot het bekrachtigen van een ouderschapsplan kan alleen door een advocaat worden ingediend. Ik kan u daar uiteraard in bijstaan. Zodra de rechtbank het ouderschapsplan heeft bekrachtigd, verkrijgt het een executoriale titel. Als de andere partij bijvoorbeeld de kinderalimentatie niet heeft betaald, zoals in het ouderschapsplan is afgesproken, dan kunt u het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen inschakelen om de kinderalimentatie te incasseren. U hoeft dan niet eerst een verzoek daartoe in te dienen bij de rechter.    

Als mocht blijken dat het niet lukt om te komen tot een ouderschapsplan dat door beide partijen gedragen wordt, dan kunnen de onderdelen waarover geen overeenstemming is bereikt, worden voorgelegd aan de rechter. Als de ouders in het geheel geen ouderschapsplan hebben opgesteld, beoordeelt de rechtbank of partijen al het nodige hebben gedaan om tot een ouderschapsplan te komen. Is de rechtbank van oordeel dat partijen niet het nodige hebben gedaan, dan kan de rechtbank partijen opdragen zich ervoor in te spannen om alsnog tot een ouderschapsplan te komen. In het uiterste geval kan de rechtbank bij het ontbreken van een ouderschapsplan beslissen om het ingediende verzoekschrift niet-ontvankelijk te verklaren, waardoor het verzoekschrift niet verder wordt behandeld.

Ik kan u van A tot Z begeleiden om te komen tot een goed ouderschapsplan.