Afspraken die partijen maken kunnen worden vastgelegd in een convenant of vaststellingsovereenkomst (hierna: vso). In beginsel mogen partijen over alles afspraken maken en die vastleggen in een convenant of de vso, zolang die afspraken niet in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden. In de praktijk gaat het om afspraken omtrent de (partner)alimentatie, de echtelijke woning, de verdeling van gemeenschappelijke goederen (zoals de inboedel, de bank- en spaarrekeningen, de auto, enzovoorts), de schulden, pensioenrechten, ontvangen erfenissen en schenkingen, de fiscale regelingen (zoals de inkomstenbelasting) en de finale kwijting.
Het opstellen van een convenant of vso is niet verplicht, maar is wel aan te raden om te voorkomen dat op een later moment discussie ontstaat over de gemaakte afspraken. Indien één van partijen de echtelijke woning wil overnemen van de andere partij of indien partijen of één van hen na de scheiding een nieuwe woning wil aankopen, waarvoor een financiering nodig is, zal de bank vragen om een afschrift van het convenant. De bank wil namelijk weten wat de financiële gevolgen zijn van de scheiding om te kunnen beoordelen of iemand voor een hypothecaire lening in aanmerking komt. In deze situatie bent u dan dus min of meer verplicht om een convenant op te stellen, omdat u anders geen financiering kunt krijgen.
Als uw advocaat sta ik u bij tijdens de onderhandelingen met de (advocaat van de) andere partij. De gemaakte afspraken leg ik namens u en de andere partij vast in een convenant of vso. Nadat het convenant of de vso door beide partijen is goedgekeurd, kunnen partijen die overeenkomst ondertekenen. Indien beide partijen of één van partijen dat wil, kan het convenant of de vso op verzoek door de rechtbank worden bekrachtigd. Op die manier krijgt de overeenkomst tussen partijen een gerechtelijke titel. Indien één van partijen de gemaakte afspraken later onverhoopt niet zou nakomen, kan de andere partij de nakoming van die afspraken afdwingen via bijvoorbeeld een deurwaarder. In veel gevallen is dan niet en nieuwe gerechtelijke procedure nodig.