Skip to main content

Huwelijkse voorwaarden / partnerschapsvoorwaarden

Voor gehuwden en geregistreerd partners geldt op grond van de wet ofwel de algehele gemeenschap van goederen (tot 1 januari 2018) ofwel de beperkte gemeenschap van goederen (vanaf 1 januari 2018). Bij de algehele gemeenschap van goederen worden alle goederen en schulden gemeenschappelijk die voorafgaande aan en tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap door één van partijen of door beide partijen worden verkregen, met uitzondering van erfenissen en schenkingen die onder de zogenaamde uitsluitingsclausule door een partij zijn verkregen. Deze wettelijke regeling gold tot 1 januari 2018.

Vanaf 1 januari 2018 geldt in Nederland de beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle goederen en schulden tot aan de huwelijkssluiting of het aangaan van het geregistreerd partnerschap privé blijven van de betreffende partij en dat alle goederen en schulden die tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap worden verkregen, gemeenschappelijk zijn. Erfenissen en schenkingen, al dan niet onder uitsluitingsclausule verkregen door een partij, blijven behoren tot het privévermogen van die partij. 

Partijen kunnen in onderling overleg afwijken van de hiervoor genoemde wettelijke regeling door huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden met elkaar aan te gaan. Huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden worden in veruit de meeste gevallen aangegaan voorafgaande aan het huwelijk of het geregistreerd partnerschap. Maar ook tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap kunnen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden worden aangegaan of aangepast. Volgens de wet is vereist dat huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden worden opgesteld door een notaris.

Huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden zijn er in verschillende vormen en maten. Ingeval van echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap is het daarom van groot belang de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden paraat te hebben.

Door de jaren heen heb ik veel verschillende huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden voorbij zien komen en heb ik partijen in der minne en in gerechtelijke procedure bijgestaan bij de afwikkeling ervan. Aarzel daarom niet contact met mij op te nemen wanneer u bij de afwikkeling van uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden de bijstand van een advocaat nodig heeft.