Skip to main content

(Echt)scheidingen

Een (echt)scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt emotioneel en zakelijk veel op u af, er gaat veel veranderen en er moet van alles geregeld worden. Zekerheden worden onzekerheden. U heeft er daarom het grootste belang bij dat alle gevolgen van de (echt)scheiding goed afgewikkeld worden, niet alleen voor uzelf, maar zeker ook voor eventuele kinderen. Steeds houd ik daarbij rekening met de emoties die meespelen.

(Echt)scheidingszaken zijn er in verschillende vormen en maten. Het kan gaan om een echtscheiding, een ontbinding van een geregistreerd partnerschap (GP), een scheiding van tafel en bed of de verbreking van een samenwoning. Men kan gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap (GP) zijn aangegaan op huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. In dat geval heeft men voorafgaande aan het huwelijk of het GP bij de notaris afspraken gemaakt over de vermogensrechtelijke gevolgen van hun huwelijk of GP. 

Indien partijen geen huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden hebben op laten stellen, dan geldt voor huwelijken en GP's van vóór 1 januari 2018 de algehele gemeenschap van goederen. Voor huwelijken en GP's vanaf 1 januari 2018 geldt de beperkte gemeenschap van goederen.

De algehele gemeenschap van goederen houdt in dat alle bezittingen en schulden vanaf de huwelijkssluiting of het aangaan van het GP van beide partijen gemeenschappelijk worden. U bent dan van rechtswege voor de helft deelgenoot geworden in alle bezittingen en schulden van de ander voorafgaande aan en tijdens het huwelijk of GP, en andersom. Alleen eventueel privévermogen is daarvan uitgezonderd, zoals schenkingen en erfenissen onder uitsluitingsclausule verkregen.

De beperkte gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen en schulden die een partij voorafgaande aan het huwelijk of GP had, van die partij privé blijven. Alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk of GP zijn verkregen respectievelijk aangegaan, zijn van partijen gemeenschappelijk (ieder voor de helft). Dit dan weer met uitzondering van schenkingen en erfenissen; die behoren tot het privévermogen van degene die ze heeft verkregen.

Bij de verbreking van de samenwoning, dus wanneer partijen ongehuwd of zonder GP hebben samengeleefd, zijn huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden of de algehele of beperkte gemeenschap van goederen niet aan de orde. Er kan dan wel sprake zijn van een samenlevingsovereenkomst. In de samenlevingsovereenkomst kunnen afspraken zijn gemaakt over de vermogensrechtelijke aspecten van die samenwoning en hoe ermee om te gaan bij verbreking van de samenwoning. Indien partijen geen samenlevingsovereenkomst hebben gesloten, moet hun situatie beoordeeld worden op basis van het algemene verbintenissenrecht.

Ik behandel inmiddels meer dan 22 jaar (echt)scheidingszaken. Ik heb daardoor veel ervaring in de meest uiteenlopende zaken: van (echt)scheidingszaken op gemeenschappelijk verzoek, waarin partijen het met elkaar over alles eens zijn, tot complexe zaken, waarin partijen in verschillende procedures hun meningsverschillen aan de rechter willen voorleggen.