Alimentatiekwesties
De bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding die ten behoeve van de kinderen wordt betaald, heet kinderalimentatie. De bijdrage in het levensonderhoud die ten behoeve van de ex-echtgenoot of ex-geregistreerd partner wordt betaald, heet partneralimentatie.
Volgens de wet zijn (stief)ouders onderhoudsplichtig richting hun kinderen. Ex-partners zijn onderhoudsplichtig richting elkaar, indien zij gehuwd of geregistreerd partner zijn geweest en zij niet voldoende inkomsten (kunnen) hebben om in het eigen levensonderhoud te voorzien. Bij zowel de kinder- als de partneralimentatie wordt rekening gehouden met de welstand van partijen tijdens hun relatie. Ex-partners die met elkaar hebben samengewoond, maar niet getrouwd zijn geweest of een geregistreerd partnerschap hebben gehad, hebben over en weer geen recht op partneralimentatie.
De alimentatie wordt vastgesteld aan de hand van de behoefte van de ene partij aan een financiële bijdrage en de financiële draagkracht van de andere partij om een bijdrage te kunnen betalen. In een alimentatieberekening wordt met diverse omstandigheden rekening gehouden, zoals de hoogte van het (gezins)inkomen tijdens de samenleving, de (nieuwe) gezinssamenstelling, de huidige inkomens, de maandelijkse lasten, de toeslagen (kinderbijslag, kindgebonden budget) en fiscale regelingen.
Bij het opstellen van een alimentatieberekening maak ik gebruik van rekenmodellen die ook door rechters worden gebruikt. Aan de hand van die alimentatieberekening bekijk ik met u welk alimentatiebedrag in overeenstemming is met de wettelijke maatstaven. Daarbij geldt dat partijen voor wat betreft de partneralimentatie in onderling overleg mogen afwijken van de uitkomsten van die alimentatieberekening. Voor kinderalimentatie ligt dat anders. In de rechtspraak is bepaald dat partijen in beginsel niet in het nadeel van hun kinderen mogen afwijken van de wettelijke maatstaven. Als partijen daar overeenstemming over hebben mogen zij wél in het voordeel van hun kinderen afwijken van de alimentatieberekening/wettelijke maatstaven.
De vaststelling van alimentatie is een momentopname. Zodra er sprake is van één of meer gewijzigde omstandigheden, kan de partij die daar belang bij heeft de alimentatie opnieuw laten berekenen. De gewijzigde omstandigheden moeten relevant en structureel zijn, zoals een inkomensdaling als gevolg van ontslag of ziekte of een inkomensstijging als gevolg van een nieuwe baan of uitbreiding van het aantal gewerkte uren. Ook een wijziging in de gezinssituatie of in de zorg- en contactregeling kunnen ertoe leiden dat de alimentatie moet worden aangepast.
De kinderalimentatie loopt in beginsel door tot de 21-jarige leeftijd van het kind. Sinds 1 januari 2020 is de duur van de partneralimentatie afhankelijk van uw omstandigheden. Die kan variëren van de helft van de duur dat het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft geduurd tot 10 jaar. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de duur van het huwelijk of geregistreerd partnerschap, de leeftijd van het kind of de leeftijd van de alimentatiegerechtigde.
Aarzel niet om contact met mij op te nemen, indien u vragen heeft over alimentatie of u een (her)berekening wilt laten maken van de alimentatie.